Veiligheid in de studentenhuizen vaak ver beneden peil

Bij gebrek aan ordelijkheid in een leefruimte zit een ongeluk in een klein hoekje. Of anders gezegd wanneer een omgeving rommelig is is het makkelijk struikelen. Veel van de studentenhuizen hebben last van deze kwaal, ze zien er nou niet bepaald uit om je moeder eens gezellig uit te nodigen. Denk eens aan de kratten bier, de losse internetkabels en de vaat die al een week opgestapeld in de keuken staat, en dat is nog lang niet alles…

Zo trof men bij inspecties niet geïsoleerde draden aan, kapotte stekkers in het stopcontact en een wirwar van verlengsnoeren aan. Een gevaarlijke bron van kortsluiting en brand. Over brand gesproken, bij 9 van de 10 studentenhuizen is de brandveiligheid niet op orde. In minder dan 40% van de studentenhuizen hangt er een rookmelder. Niet alleen de studenten hebben hier schuld aan ook de exploitanten mogen hiervoor hand in eigen boezem steken. Handhavers en brandweer maken zich ernstig zorgen om de veiligheid van de huizen. Wat het nog erger maakt is het feit dat veel studenten ook niet weten wat ze te doen staat als er brand zou uitbreken.

Weet jij wat te doen bij brand?

Weet jij wat je als student zou moeten doen als dit gebeurde? Doe de test: watdoejijbijbrand.nl maar eens. De brandweer heeft wel een eenvoudige ezelsbrug bedacht om ervoor te zorgen dat de basis in je studentenhuizen goed geregeld. Zij bedachten de volgende checklist.

  1. Zorg dat je altijd de binnendeur gesloten houd bij het slapen.
  2. Test of rookmelders werken en dat ze goed hoorbaar zijn.
  3. Laat wasmachines en vaatwassers niet aanstaan als er niemand in het huis is.
  4. Bespreek met je huisgenoten een vluchtroute af.
  5. Zorg ervoor dat er een blusdeken en een brandblusser in de ruimte aanwezig zijn.

EHBO in de studentenhuizen schiet ook ernstig tekort

Brandveiligheid blijkt niet het enige probleem te zijn in de studentenhuizen. De onveiligheid in de omgeving kan zorgen voor ongelukken. Een tweede probleem dient zich dan aan, zijn er dan huisgenoten die dan weten wat te doen? Is er überhaupt een ehbo koffer aanwezig bijvoorbeeld? Wat we in ieder geval aanraden om te doen is het aanschaffen van een ehbo-koffer. Je hebt zelfs speciale ehbo-koffertjes voor studenten

 

Nog beter is het natuurlijk om ervoor te zorgen er ook werkelijk mensen zijn die een ehbo cursus gevolgd hebben. Kijk bijvoorbeeld eens op ehbocursus.nl, ze bieden aantrekkelijke cursussen aan en mocht de prijs toch nog wat boven je eigen budget lijken te liggen dan kun je bekijken of je met de huisbewoners een potje hiervoor kunt maken, Wat veel studenten trouwens niet weten is dat veel aanvullende studentenverzekeringen een gedeelte van de kosten voor een cursus vergoeden!

Weetjes voor studenten

Leave a Reply