Wat moet je weten over veilig mailen?

De meeste mensen denken niet na perse na over veilig mailen. Ze gaan er vanuit dat alles goed geregeld is en dat hen niets zal overkomen. Toch is het zeker de moeite waard om je huidige mailinstellingen te bekijken – het kan zijn dat je e-mail lang niet zo veilig is als je altijd dacht. Ook met grote mailproviders zoals Gmail heb je geen garanties. Dit in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Waarom is standaard mailen onveilig en wat kun je doen om het weer veilig te maken?

Standaard e-mail is onveilig

De meeste mensen weten niet hoe de e-mail precies werkt. Begrijpelijk, want het wordt voor veel mensen al gauw te technisch. In de afgelopen jaren is de veiligheid van mailboxen flink verbeterd. In de jaren ‘60, toen we begonnen met mailen – werden alle e-mails onversleuteld verzonden. Tegenwoordig maken we gebruik van het e-mailprotocol STARTLLS, waarmee je e-mails versleuteld zouden moeten worden. Maar dat is niet altijd het geval. Je e-mail wordt alleen versleuteld verstuurd wanneer de software van de ontvanger deze versleuteling ondersteunt. Is dit niet het geval, dan wordt de versleuteling alsnog niet ondersteunt. Dit maakt het voor hackers bijzonder eenvoudig om je inbox binnen te komen en e-mails te lezen.

Hoe kun je je e-mails alsnog beveiligen?

Er zijn verschillende manieren waarmee je jouw e-mails alsnog kunt beveiligen. En we raden je ook aan dit te doen. Lees hieronder verschillende opties om e-mails alsnog versleuteld te versturen:

  • Technieken zoals certificaten, VPN-Tunnels en DANE toevoegen. Hiermee bouw je als het ware vertrouwen op tussen de verschillende mailservers.
  • Gebruik maken van PKI-systemen. In dit geval heeft de ontvanger een soort wachtwoord of ‘sleutel’ nodig om de e-mail te lezen. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld een e-mail met persoonlijke informatie wilt versturen.
  • Berichten versturen met 2-factor authenticatie. Dit is waarschijnlijk de beste methode en ook de meest gebruikte methode.

Welke e-mail provider kiezen?

De keuze voor een mailprovider kan best lastig zijn. Er zijn zoveel mailproviders beschikbaar een daarbij speelt de gebruiksvriendelijkheid natuurlijk ook een rol. Lees hier een overzicht met alle providers die beschikbaar zijn. De meest gebruikte e-mail is uiteraard Gmail, maar zelf hebben wij goede ervaringen met Ziggo, KPN en Tele2. Deze mailboxen zijn eveneens eenvoudig te integreren met je smartphone of tablet. Zo kun je de mailbox overal openen waar je maar wilt en via je smartphone of tablet een e-mail versturen.

Studentenweetjes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *