Je eerste salarisonderhandeling is altijd spannend, met deze tips ben je goed voorbereid!

Je bent zojuist uitgenodigd voor je tweede gesprek door je nieuwe werkgever! Grote kans dat hier de arbeidsvoorwaarden worden besproken waaronder ook je salaris. Salarisonderhandeling is altijd spannend en vooral als onderhandelen niet een van je sterkere kanten is. Met onderstaande tips haal jij het beste uit je salarisonderhandeling om zo te zorgen van een start salaris waar je trots op kan zijn.

Tip 1: Kies het juiste moment voor je salarisonderhandeling

Het is natuurlijk het mooist als het onderwerp salaris door je gesprekspartner wordt gestart. Dit is echter niet altijd het geval en dan zou je het balletje dus zelf moeten opgooien. Probeer dit te doen wanneer de arbeidsvoorwaarden worden besproken.

 Tip 2: Bespreek tijdens de salarisonderhandeling de redenen waarom je meer verdient 

Onderhandelen zonder te onderbouwen waarom je vindt dat jij recht hebt op een hoger salaris dan geboden is natuurlijk een onbegonnen zaak. Zorg dat je voor het gesprek dus een overzicht voor jezelf maakt met redenen waarom jij dat extra salaris waard bent.

Tip 3: Weet wat redelijk is tijdens een salarisonderhandeling

Maakt het bedrijf geen gebruik van een CAO? Bekijk dan eens het salariskompas om een indicatie te krijgen van het salaris dat je kunt vragen. Vragen om een salaris die niet reëel is komt uiteraard niet heel sterk over tijdens je onderhandeling.

Tip 4: Zorg voor wisselgeld

Noem tijdens een salarisonderhandeling nooit precies het bedrag dat je wilt hebben maar ga hier altijd iets boven zitten. Wij adviseren om altijd zo’n 10% boven het salaris te zitten wat je eigenlijk wilt verdienen. Net zoals jij onderhandelt, doet jouw werkgever dat namelijk ook. Vaak ontmoeten ze je ergens in het midden.

Tip 5: Let altijd op je houding

Zorg er tijdens je salarisonderhandeling voor dat je niet ‘te hard’ onderhandeld. Ondanks dat het gaat om feiten speelt het gunnen namelijk ook een hele belangrijke rol. Wanneer jij rustig overkomt en laat weten dat je weet waar je het over hebt is de mogelijkheid op een salarisonderhandeling met een goede uitkomst alleen maar groter.

Weetjes voor studenten

Leave a Reply